Workshops en trainingen

Spijker je kennis bij met de (gratis) online workshops van KNHM foundation! Praktisch en concreet aan de slag met zaken als crowdfunding, social media, pitchen of burgerplanvorming. Stroop je mouwen maar op, pak je agenda erbij en doe mee!

We doen het samen! Festival

Het We doen het samen! Festival betekent gezelligheid, praktische tips, inspirerende inzichten én financiële mogelijkheden voor je project of initiatief. Je kunt meedoen met talloze workshops, luisteren naar bijzondere sprekers of kennismaken met verschillende fondsen en organisaties die jouw initiatief een stap verder helpen.

15-de-5-succesfactoren-voor-lange-termijn-impact-van-je-bewonersinitiatief

De 5 succesfactoren van een bewonersbedrijf met impact

Op steeds meer plekken nemen bewoners eigenaarschap over belangrijke plekken en gebouwen in hun dorp of wijk; de gezamenlijke moestuin, een oud schoolgebouw, het dorpshuis of een woonvoorziening voor speciale doelgroepen. Wat zijn typische kenmerken van deze ondernemende bewonersinitiatieven? En wat zijn succesfactoren om veel en langdurig impact te hebben op de buurt? We spreken onder meer over leiderschap, ondernemerschap, verdienmodellen en het onderhouden van goede relaties.

  • Datum: 25 juni 2022
  • Tijd: 10.30 – 11.15
  • Locatie: De Naakte Waarheid
workshops-online-actie

Plan van Aanpak met Actie

Als initiatiefnemer ontkom je niet aan het schrijven van een plan van aanpak. Gemeente en fondsen, maar ook je directe omgeving wil graag weten wat je gaat doen. Maar wat zet je in een plan van aanpak? Onze adviseur Pieter Rozema vertelt waarom een Plan van Aanpak zo belangrijk is. Hij geeft je ook een aantal praktische tips over welke onderdelen een plekje in het plan verdienen. De workshop richt zich op beginners.

  • Datum: 25 juni 2022
  • Tijd: 15.00 – 15.45
  • Locatie: De Buhne – Workshop 14
collectieve-kracht

Ken je eigen burgercollectief

Je hebt samen met anderen een eigen organisatie opgezet om je leefomgeving te verbeteren. Maar hoe weet je hoe je burgercollectief er echt voorstaat?

In deze interactieve workshop gaat Ton Duffhues (CollectieveKracht, Erasmus Universiteit) in op de vraag wat een burgercollectief nodig heeft om zich actief en evenwichtig te ontwikkelen. Praktische vragen en actuele uitdagingen van burgercollectieven staan centraal in deze workshop.

  • Datum: 25 juni 2022
  • Tijd: 12.30 – 14.00
  • Locatie: Arcadis Overmorgen 1 – Workshop 25

Nog meer workshops

Naast deze workshops staat er nog veel meer op het programma voor 25 juni. De keuze is reuze! Op de website van het We doen het samen! Festival vind je alle workshops, sprekers en verhalenvertellers. Kijk hier voor meer informatie.

Workshops

Filmpje maken

Een filmpje van je initiatief, hoe leuk is dat!? Maar waar moet je op letten bij het filmen? Hoe ga je te werk? Wat voor soort beelden heb je nodig? In deze praktische workshop leer je door middel van het gebruik van de app InShot hoe je op een simpele manier een mooi filmpje maakt met je telefoon of tablet.

Nog geen nieuwe datum beschikbaar.

Fondsenwerving

Heb je geld nodig om je initiatief te realiseren? In deze online workshop neemt onze expert je mee in de wereld van subsidieaanvragen. Hoe schrijf je een aanvraag? Hoe breng je jouw idee goed onder de aandacht? Waar moet je allemaal op letten?

Nog geen nieuwe datum beschikbaar.

Rechtsvormen & organisatie

Je hebt met een groep vrijwilligers een burgerinitiatief, maar je weet niet hoe je je moet organiseren.  Wanneer kies je voor een vereniging of stichting, of heb je geen rechtsvorm nodig? Hoe vind ik capabele bestuursleden en welke onkostenvergoedingen kan ik hen geven? Een informatieve online workshop onder leiding van een KNHM foundation-expert.

Nog geen nieuwe datum beschikbaar.

Plan van aanpak

Als initiatiefnemer ontkom je niet aan het schrijven van een plan van aanpak. Gemeente en fondsen, maar ook je directe omgeving wil graag weten wat je gaat doen. Maar wat zet je in een plan van aanpak? Bekijk de video waarin Pieter Rozema vertelt waarom een Plan van Aanpak zo belangrijk is en waarin hij je een aantal tips geeft over welke onderdelen een plekje in het plan verdienen.

Nog geen nieuwe datum beschikbaar.

Trainingen en bijeenkomsten

goed-ouder-worden2

Leergang: Goed oud worden in het dorp

Meer inzicht in ouder worden en oud zijn. Dat helpt je jezelf bij het ouder worden en bij het contact met ouderen in je dorp of buurt. Het maakt je bewust van wat ouder worden betekent en welke invloed de beeldvorming over ouderen en ouder worden daarop heeft. Vanuit die inzichten krijg je handvatten om het contact met (andere) ouderen in je dorp op een andere manier in te steken.

In deze leergang van de Ella Vogelaar Academie verzorgt KNHM foundation twee van de vier masterclasses. Je kunt de masterclasses los volgen, maar we raden aan de hele leergang te doorlopen.

De masterclasses vinden plaats tussen maart en juni 2022 in Drenthe en online.

Meer informatie en aanmelden >>

Trainingstraject pitchen voor impact

Zijn jullie als bewonersinitiatief klaar om door te groeien? Zien jullie nieuwe kansen voor diensten of samenwerkingen en willen jullie die uitwerken tot een haalbaar plan? Of willen jullie een pand in de buurt gaan huren of kopen om daarin je activiteiten verder te ontwikkelen? Het trainingstraject van KNHM, LSA en Social Enterprise NL helpt je een stap verder richting jouw eindpitch voor potentiële financiers. In vier workshopdagen krijg je theoretische achtergrond over het uitwerken van je businesscase, exploitatie en doe je veel praktische kennis op. We besteden veel tijd aan het aanscherpen van je plannen.

Ga snel naar onze speciale Pitchen voor Impact pagina voor meer informatie.