Workshops en trainingen

Praktisch en concreet aan de slag met zaken als crowdfunding, social media, pitchen of burgerplanvorming. Stroop je mouwen maar op, pak je agenda erbij en doe mee! Je kunt nu een groot gedeelte van onze workshops (gratis) online volgen.

Online workshops

Spijker je kennis bij met de online workshops van KNHM foundation! Nadat je je hebt ingeschreven, ontvang je een uitnodiging & uitleg hoe je de workshop gemakkelijk kunt volgen via de computer.

planning-3536753_1920

Locatie- en gebiedsontwikkeling

Zijn jullie als bewonersinitiatief actief betrokken bij de ruimtelijke ontwikkeling van je buurt, wijk of dorp? Of zijn jullie door de overheid gevraagd om mee te doen? KNHM foundation organiseert drie workshops waarin we met experts van Arcadis jullie begeleiden bij dit proces. Zo bespreken we bijvoorbeeld de verschillende posities en invloed van de diverse stakeholders, belangrijke wetten en procedures en kijken we naar de financiële kanten.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Filmpje maken

Een filmpje van jullie burgerinitiatief, hoe leuk is dat! Maar waar moet je op letten? Hoe ga je precies te werk? In deze praktische workshop leer je hoe je op een simpele manier een mooi filmpje maakt met je telefoon of tablet.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Fondsenwerving

Heb je geld nodig om je initiatief te realiseren? In deze online workshop neemt onze expert je mee in de wereld van subsidieaanvragen. Hoe schrijf je een aanvraag? Hoe breng je jouw idee goed onder de aandacht? Waar moet je op letten?

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

met-de-gemeente-op-pad

Met de gemeente op pad

Je hebt een goed idee voor je leefomgeving en je wil er met een paar mensen de schouders onder zetten. Veel kans dat je bij je gemeente moet zijn. Hoe doe je dat? Hoe werkt dat? Kun je de gemeente bellen, naar wie vraag je dan? En hoe pak je het aan als je een vergunning nodig hebt, gebruik wil maken van een sportveld, een wijkgebouw, een pleintje of iets anders? In deze workshop krijg je een hoop informatie over hoe dat werkt, wat je kunt doen, op welke momenten en bij wie je kunt aankloppen.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

speelplek

Speelplekken

Jullie willen een plek om te spelen creëren of redden, maar hoe krijgen jullie dat voor elkaar? Hoe begin je? Hoe kom je tot een ontwerp? Hoe vind je medestanders en hoe kom je aan geld? In deze praktische workshop helpt speeladviseur Pleun Schaeffer je op weg.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Bestuur & Toezicht

Wanneer jullie bewonersinitiatief groeit in activiteiten en financiële verantwoordelijkheden wordt goed bestuur steeds belangrijker. In deze workshop bespreken wat de verschillen zijn tussen besturen, adviseren en toezicht houden, welke taken daarbij horen en hoe je deze slim en op een leuke manier invult. Ook kijken we met een advocaat van Dirkzwager naar de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WTBR) die op 1 juli 2021 van kracht wordt en bespreken we jullie vragen rondom de gevolgen van deze wet voor jullie stichting, vereniging of coöperatie.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Rechtsvormen & organisatie

Je hebt met een groep vrijwilligers een burgerinitiatief, maar weet niet hoe je jezelf moet organiseren. Wanneer kies je voor een vereniging of stichting, of heb je geen rechtsvorm nodig? Hoe vind ik capabele bestuursleden en welke onkostenvergoedingen kan ik hen geven? Een informatieve online workshop onder leiding van een KNHM foundation-expert.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Pitchen & storytelling

Hoe verkoop je je verhaal? Waaruit bestaat een goed verhaal? Welke technieken kun je hierbij inzetten om jullie burgerinitiatief op te laten vallen? Je leert het allemaal in deze workshop!

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

sociale-cooperatie

Sociale coöperaties

Je ziet als dorpsinitiatief of broedplaats mensen binnenlopen die moeilijk aan het werk komen. Denk dan eens aan een sociale coöperatie, waar mensen met behoud van hun uitkering kunnen ondernemen. Ze gaan aan de slag om hun eigen bedrijfje op te bouwen of vormen gezamenlijk een bedrijf.  Zo werken ze aan hun toekomst op een manier die bij hun past. Jessica de Ruijter en Karin Rienstra leggen uit hoe het werkt.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Pitchen & storytelling

Hoe verkoop je je verhaal? Waaruit bestaat een goed verhaal? Welke technieken kun je hierbij inzetten om jullie burgerinitiatief op te laten vallen? Je leert het allemaal in deze workshop!

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

vijver

Nieuwe bestuursleden werven

Zoek je vernieuwing in je bestuur, maar lukt het niet altijd om die vacatures in te vullen? Volg deze interactieve workshop en krijg volop inspiratie en handvatten om nieuwe bestuursleden aan je te binden.

KNHM foundation en de Arnhemse Uitdaging organiseren deze interactieve workshop met kennis en inzet van professionals uit het bedrijfsleven.

Let op: deze workshop is speciaal georganiseerd voor deelnemers uit Gelderland.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Vinden & binden van vrijwilligers

Om een mooi initiatief te laten slagen heb je hulp nodig van andere vrijwilligers. Maar hoe zorg je voor een breed gedragen initiatief? Hoe houd je mensen blijvend enthousiast? Deze online workshop biedt een effectieve aanpak voor het vinden, boeien en binden van vrijwilligers.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Financiële administratie

Help, wat is de impact van het Coronavirus op mijn cashflow? Ben ik in staat om op tijd mijn facturen te betalen? Hoe lang houd ik het uit met mijn reserves en wat kan ik eventueel doen om deze tijd te verlengen? Allemaal vragen die nu voor veel ondernemingen actueel zijn in deze crisistijd. In deze online workshop focussen we specifiek op de cashflow planning en wat je eventueel kunt doen om niet in betalingsproblemen te komen bij het wegvallen van je inkomsten.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Social media

Het inzetten van social media kan veel opleveren voor jouw initiatief. Maar waar begin je? Welk kanaal is geschikt voor jullie project? Wie is jouw doelgroep en hoe zet je social media succesvol in voor je burgerinitiatief?

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Placemaking

Een plek in de wijk creëren die ook voldoet aan de wensen en behoeften van de bewoners is niet altijd makkelijk. Hoe zorg je ervoor dat je initiatief een succes wordt in de buurt? Hoe geef je nog meer gebruikswaarde aan bepaalde plekken in je wijk? In deze workshop krijg je veel bruikbare tips om wat van jouw buurt te maken!

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Buurtmoestuin

Samen met de buurt een moestuin. Hoe werkt dat precies? Wie neemt welke verantwoordelijkheden en waar laat je het materiaal? Samen met andere buurtmoestuinen ga je in gesprek en deel je onderling tips en tricks. Daarnaast is er ook een moestuinspecialist aanwezig. Kortom: een leerzame workshop met handige tips!

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Bedrijfsplan maken

Hoe maak je een bedrijfsplan en hoe breng je meer structuur aan in je initiatief? Deze workshop zit vol kennis en inspiratie. Je kunt sparren met KNHM foundation-experts. Stel ze al je vragen en krijg praktische tips over het opzetten van een duurzame onderneming.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Plan van Aanpak

Als initiatiefnemer ontkom je niet aan het schrijven van een plan van aanpak. Gemeente en fondsen, maar ook je directe omgeving wil graag weten wat je gaat doen. Maar wat zet je in een plan van aanpak?

Bekijk de video waarin Pieter Rozema vertelt waarom een Plan van Aanpak zo belangrijk is en waarin hij je een aantal tips geeft welke onderdelen in het plan moeten komen te staan.

Nog geen nieuwe data beschikbaar.

Trainingen en bijeenkomsten

Trainingstraject pitchen voor impact (start 1 oktober)

Zijn jullie als bewonersinitiatief al een tijdje aan het pionieren en is het nu tijd om de plannen eens goed op papier te zetten? In diverse workshops ga je aan de slag met o.a. verdienmodellen, maatschappelijke impact en organisatie. Onder begeleiding van een coach werk je met je eigen plan toe naar de finale pitch. Je gaat gegarandeerd naar huis met een hoop feedback en een groter netwerk.

Meld je aan of klik hier voor meer informatie.

Training burgerplanvorming

Actieve bewoners worden steeds ambitieuzer en nemen taken van de overheid en markt over. Hierdoor bewegen bewoners zich in toenemende mate tussen de politiek, het openbaar bestuur en de markt. Hoe bemachtig je als bewonersinitiatief een gelijkwaardige positie in het ruimtelijke ordeningsproces? Je leert het in de training burgerplanvorming.

Informatie en aanmelden n.t.b.

Kennisbijeenkomst: ouderen thuis in de wijk

Weet jij wat het betekent om ouder te worden en te zijn in jouw wijk of dorp? Welk effect heeft dat op jouw buurtinitiatief? Hoe kunnen wij samen met die ouderen ervoor zorgen dat ze zich thuis (blijven) voelen in hun wijk of dorp?

Informatie en aanmelden n.t.b.

Inspiratiebijeenkomst: wonen & zorg (najaar)

Wil jij een woon-zorginitiatief beginnen in je eigen dorp of buurt? Of organiseer je dit al en wil je meer informatie en inspiratie? Op deze informatiebijeenkomst, georganiseerd in samenwerking met Nederland Zorgt voor Elkaar en Triodosbank word je geïnspireerd door mooie verhalen, voorbeelden en sprekers.

Informatie en aanmelden n.t.b.

We doen het samen! Festival

Zin in een dag vol inspiratie, nieuwe kennismakingen en interessante workshops om jouw burgerinitiatief, project of idee een boost te geven? Kom dan naar het We doen het samen! Festival. Het festival vindt 5 september 2020 plaats.

Kijk hier voor meer informatie.