Copyright: John Voermans

Trainingstraject ondernemende bewoners:

pitchen voor impact 2020

Tijdens het trainingstraject Pitchen voor Impact werk je intensief aan de professionaliteit van je bewonersinitiatief. Het programma is bedoeld voor ondernemende bewoners die meer willen halen uit vastgoed, bijvoorbeeld door aankoop, beheer of exploitatie. In vijf workshopdagen versterk je impact, ontwikkel je een bedrijfsmodel en neem je het team en bedrijfsplan onder de loep. Je werkt toe naar een presentatie van jouw plannen aan fondsen. Naast alle nieuwe kennis die je opdoet, kun je ook nog 50 adviesuren of een geldbedrag van 1000 euro winnen.

Zijn jullie als bewonersinitiatief klaar om door te groeien? Zien jullie door de coronacrisis nieuwe kansen en willen jullie die uitwerken tot een haalbaar plan? Of pionieren jullie al en is het hoog tijd om de plannen eens op papier te zetten én goed te presenteren? Het trainingstraject van KNHM foundation en LSA helpt je een stap verder. In vijf workshopdagen krijg je theoretische achtergrond en doe je veel praktische kennis op. We besteden veel tijd aan het aanscherpen van  je plannen.

Pitchen voor Impact ’20 is bedoeld voor ondernemende bewoners die meer willen halen uit vastgoed. Meedoen aan de training is interessant als jullie bezig zijn met de aankoop of overname van een leegstaand pand, een oude gymzaal of school. Ook wanneer je (in de toekomst) het beheer/exploitatie van een buurthuis of ontmoetingscentrum op je neemt, sluit deze training goed aan. Dus ben je als bewonersinitiatief bezig met de aankoop, huur of exploitatie van (maatschappelijk) vastgoed, dan heb je een  extra  reden om mee te doen!

Intensieve training

Het trainingstraject is helemaal gratis. We vragen veel inzet van de deelnemers, die daardoor grote slagen kunnen maken. Om te zorgen dat het trainingstraject jouw initiatief echt een stap verder helpt, werk je tussen de workshops thuis ook aan opdrachten. Je kunt bovendien beroep doen op begeleiding en support van een coach. En niet onbelangrijk: je trekt al die tijd op met andere ondernemende initiatiefnemers uit het hele land. Eerdere deelnemers aan het pitchtraject vonden het leerzaam en inspirerend om met andere bewoners ervaringen uit te wisselen.

Marieke Hillen van Het Wijkpaleis, oud-deelnemer en winnaar van Pitchen voor Impact over het traject:

“Pitchen voor Impact winnen is natuurlijk geweldig, maar het héle traject was voor ons dubbel en dwars goud waard: we hebben in die tijd ons hele ondernemersplan kunnen schrijven, door de effectenarena heen kunnen werken en we konden al onze vragen kwijt. Het heeft enorm geholpen om helder te krijgen wat we precies wilden en hoe we dat moesten aanpakken. Nog tijdens het traject kregen we het aanbod voor een nieuw pand. In het oude Wijkpaleis zaten we op 400m2 en nu kregen we de vraag of we maar liefst 2.000m2 wilden ontwikkelen. Ik stond te koken op dat moment, en terwijl ik met mijn ene hand in de pan roerde en met mijn andere hand de telefoon vasthad zei ik volmondig: ‘Ja! Gaan we doen.’ Zo parallel aan het traject van Pitchen voor Impact plus het advies wat we hebben mogen inwinnen via KNHM foundation, dat is goud geweest.”

Lees hier meer over Het Wijkpaleis

het programma

 • Workshopdag 1 | Impactmissie en belanghebbenden
  o.a. one-minute-pitches, verandertheorie, stakeholder-analyse
 • Workshopdag 2 | Bedrijfsmodel ontwikkelen
  o.a. business model canvas, strategische partners, verdienmodel, vastgoed
 • Workshopdag 3 | Community building en samenwerken
  o.a. ABCD, sterke community bouwen in je buurt, samenwerken in een collectief
 • Workshopdag 4 | Pitchtraining en best practices
  o.a. pitchen en presenteren van plannen, leren van andere (ervaren) initiatiefnemers 
 • In de spotlights met je initiatief | Pitchen voor fondsen, kennispartners en prijzen
  Presentatie van (bedrijfs)plannen aan fondsen en uitreiking van 50 adviesuren en geldprijs
jvf00455-pitchen-knhm-lsa-bruishuis

Waar en wanneer?

We selecteren dit jaar maximaal 8 initiatieven. Meedoen aan Pitchen voor impact is alleen mogelijk als je op alle volgende data aanwezig bent:

 • Donderdag 15 oktober 2020, 15.00 – 20.00 uur
 • Donderdag 5 november 2020, 15.00 – 20.00 uur
 • Donderdag 10 december 2020, 15.00 – 20.00 uur
 • Donderdag 14 januari 2021, 15.00 – 20.00 uur
 • Donderdag 4 februari 2021, 14.00 – 17.00 uur – Pitchen van de plannen!

Praktisch

Dit jaar worden de workshops aangevuld met een paar optionele online kennissessies. In die sessies gaan we nog net wat dieper in op specifieke of complexe onderwerpen. Verder volgen we natuurlijk ook gedurende dit najaar de richtlijnen van RIVM. Als blijkt dat we aanpassingen moeten doen aan het traject (bijvoorbeeld andere locaties, minder mensen), zetten we dat zo snel mogelijk in gang en communiceren we dat. De workshops vinden sowieso plaats op locaties die coronaproof zijn en goed bereikbaar met zowel openbaar vervoer als auto.

Vragen?

Erik Arkesteijn 06 27 06 22 21 of erik.arkesteijn@knhm.nl

Marieke Boeije 06 15 90 75 07 of marieke.boeije@lsabewoners.nl

Aanmelden

Aanmelden kan via deze link. Op 1 oktober 2020 sluit de inzendtermijn. In de week erna hoor je van ons of je mee kan doen.