Copyright: John Voermans

Trainingstraject ondernemende bewoners:

pitchen voor impact 2021

Tijdens het trainingstraject Pitchen voor Impact werk je intensief aan je business case rondom vastgoed. Of je nu een pand gaat kopen of huren voor lange termijn, het is belangrijk om je goed voor te bereiden. In vijf workshopdagen versterk je jouw impact, scherp je je business case aan en neem je de organisatie en bedrijfsplan onder de loep. Je werkt toe naar een presentatie van jouw plannen aan fondsen. Naast alle nieuwe kennis die je opdoet, kun je ook nog 50 adviesuren of een geldbedrag van 1000 euro winnen.

Zijn jullie als bewonersinitiatief klaar om door te groeien? Zien jullie nieuwe kansen voor diensten of samenwerkingen en willen jullie die uitwerken tot een haalbaar plan? Of willen jullie een pand in de buurt gaan huren of kopen om daarin je activiteiten verder te ontwikkelen? Het trainingstraject van KNHM, LSA en Social Enterprise NL helpt je een stap verder richting jouw eindpitch voor potentiële financiers. In vier workshopdagen krijg je theoretische achtergrond over het uitwerken van je businesscase, exploitatie (meer voorbeelden?) en doe je veel praktische kennis op. We besteden veel tijd aan het aanscherpen van je plannen.

Dus ben je als bewonersinitiatief bezig met de aankoop, huur of exploitatie van (maatschappelijk) vastgoed, een goede reden om mee te doen!

Bij welke initiatieven past Pitchen voor impact?

Pitchen voor impact is bedoeld voor ondernemende bewoners die meer willen halen uit vastgoed. Meedoen aan de training is interessant als jullie bezig zijn met de aankoop of overname van een leegstaand pand, een oude gymzaal of school. Ook wanneer je (in de toekomst) het beheer/exploitatie van een buurthuis of ontmoetingscentrum op je neemt, sluit deze training goed aan.

Intensieve training

Het trainingstraject is helemaal gratis. We vragen veel inzet van de deelnemers, die daardoor grote slagen kunnen maken. Om te zorgen dat het trainingstraject jouw initiatief echt een stap verder helpt, werk je tussen de workshops thuis ook aan opdrachten. Je kunt bovendien beroep doen op begeleiding en support van een coach. En niet onbelangrijk: je trekt al die tijd op met andere ondernemende initiatiefnemers uit het hele land. Eerdere deelnemers aan het pitchtraject vonden het leerzaam en inspirerend om met andere initiatiefnemers ervaringen uit te wisselen. Bekijk het filmpje van editie 2019 waarin de deelnemers zelf aan het woord komen.

Wat wordt jouw specialisatie?

Dit jaar kies je naast het gezamenlijke programma voor een specialisatie. Heb je al concrete plannen om een pand te gaan aankopen? Heb je al ideeën voor de financiering van een pand en wil je daar verder mee aan de slag? En wil je mee kennis op doen over wat erbij komt kijken bij het beheer van vastgoed? Kies dan voor Specialisatie Aankoop Vastgoed. Ga je een pand huren of huur/gebruik je al een pand en wil je groeien of uitbreiden? Wil je nieuwe of andere activiteiten ontplooien en is het pand onderdeel van jouw ambities? Kies dan voor Specialisatie Groei. Het trainingstraject splitst op dag 3 op in deze twee groepen.

Marieke Hillen van Het Wijkpaleis, oud-deelnemer en winnaar van Pitchen voor Impact over het traject:

“Pitchen voor Impact winnen is natuurlijk geweldig, maar het héle traject was voor ons dubbel en dwars goud waard: we hebben in die tijd ons hele ondernemersplan kunnen schrijven, door de effectenarena heen kunnen werken en we konden al onze vragen kwijt. Het heeft enorm geholpen om helder te krijgen wat we precies wilden en hoe we dat moesten aanpakken. Nog tijdens het traject kregen we het aanbod voor een nieuw pand. In het oude Wijkpaleis zaten we op 400m2 en nu kregen we de vraag of we maar liefst 2.000m2 wilden ontwikkelen. Ik stond te koken op dat moment, en terwijl ik met mijn ene hand in de pan roerde en met mijn andere hand de telefoon vasthad zei ik volmondig: ‘Ja! Gaan we doen.’ Zo parallel aan het traject van Pitchen voor Impact plus het advies wat we hebben mogen inwinnen via KNHM foundation, dat is goud geweest.”

Lees hier meer over Het Wijkpaleis

Programma & workshops

 • Workshopdag 1 | Introductie en Social Business Model Canvas
  One-minute-pitches, impact, stakeholders, doelgroepen
 • Workshopdag 2 | Challenge gesprekken met experts | Community Building
  Werken aan jullie uitdaging voor de komende maanden, draagvlak en commitment
 • Workshopdag 3 | Specialisatie Aankoop vastgoed
  Businesscase rondom je vastgoed, onderhoud en verduurzaming, financiële kant van vastgoed
 • Workshopdag 3 | Specialisatie Groei
  Aanscherpen businesscase (hoe goed zijn jullie horeca/groenvoorziening/culturele e.d. plannen eigenlijk, hoe win je die aanbesteding)
 • Workshopdag 4 | Pitchtraining en Financial Deep Dive
  Met hulp van een financieel expert duik je jullie financiën in, pitchvaardigheden
 • In de spotlights met je initiatief | Pitchen voor fondsen, kennispartners en prijzen
  Presentatie van (bedrijfs)plannen aan fondsen en prijsuitreiking van 50 adviesuren en geldprijs
jvf00455-pitchen-knhm-lsa-bruishuis

Waar en wanneer?

We selecteren dit jaar maximaal 8 initiatieven. Meedoen aan Pitchen voor impact is alleen mogelijk als je op alle volgende data aanwezig bent:

 • Donderdag 18 november 2021, 15.00 – 20.00 uur
 • Donderdag 16 december 2021, 15.00 – 20.00 uur
 • Donderdag 13 januari 2022, 15.00 – 20.00 uur
 • Donderdag 10 februari 2022, 15.00 – 20.00 uur
 • Donderdag 3 maart 2022, 14.00 – 17.00 uur – Pitchen van de plannen!

De workshops vinden plaats op locaties die coronaproof zijn en goed bereikbaar met zowel openbaar vervoer als auto.

De aanmelding sluit op zondag 7 november 2021. In de week erna hoor je van ons of je mee kan doen.

Vragen?

Erik Arkesteijn 06 27 06 22 21 of erik.arkesteijn@knhm.nl

Marieke Boeije 06 15 90 75 07 of marieke.boeije@lsabewoners.nl

Aanmelden

Je kunt je niet meer aanmelden.

euflag_yellow_high

Pitchen voor Impact is dit jaar onderdeel van het Social Finance for Community Based Social Enterprises project en wordt mede gefinancierd door de Europese Commissie.