wie-we-zijn

netwerk van vrijwillige adviseurs

Actieve burgers brengen beweging in hun gemeenschap. En als zij advies krijgen van bevlogen professionals worden hun ideeën en plannen nóg sneller werkelijkheid. Dan kun je plannen, bouwen, werken, delen en genieten. Als netwerk van vrijwillige adviseurs helpen wij actieve burgers bij het verbeteren van hun leefomgeving.

advies

Als groep burgers, vrijwilligers of stichting wil je aan de slag. Je handen jeuken om je buurt, wijk of streek aan te pakken. Maar hoe maak je het idee concreet? Hoe krijg je de financiering rond? Onze adviseurs denken graag met je mee!

participaties

Is jullie bewonersinitiatief klaar om door te groeien? Zijn jullie klaar voor meer ondernemerschap en willen jullie graag op eigen benen staan? KNHM Participaties is graag jullie partner in het verwezenlijken van de plannen, we bieden hands-on advies, expertise, netwerk én financiering.

kern met pit

Heb je een goed idee voor je buurt? Kern met Pit daagt je uit om dat idee binnen één jaar te realiseren. Tijdens de uitvoering staan we voor je klaar met tips en contacten uit ons netwerk. Doel bereikt? Dan ontvang je 1000 euro en het predicaat ‘Kern met Pit’.

artcadia

Zit je in het tweede jaar havo of vwo? Doe dan mee met de kunst- en techniekwedstrijd Artcadia! Bedenk een duurzame oplossing voor de toekomststad Artcadia en wie weet ga je met jouw klas op reis naar een mooi project in een wereldstad.

over KNHM

Hoe werken we?

KNHM foundation laat burgerinitiatieven groeien. Dit doen we met een adviseursnetwerk bestaande uit 180 vrijwilligers en 200 Arcadis-medewerkers. Samen zitten we aan tafel bij burgers en geven kosteloos kennis, inspiratie en toegang tot ons netwerk. In deze korte animatie leggen we graag uit hoe we dat precies  doen.

de oude ‘Heidemij’

In 1888 is KNHM (toen nog Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij en in de volksmond ‘de Heidemij’) opgericht voor het ontwikkelen van landbouwgronden, het herbebossen van zandgronden en het verbeteren van werkgelegenheid. Ook toen al was de achtergrond het verbeteren van de leefomgeving.

KNHM foundation

Tegenwoordig functioneert KNHM als een onafhankelijke vereniging met een ideële doelstelling: het bijdragen aan de verbetering van de leefomgeving. Op projectniveau werken KNHM en Arcadis regelmatig samen, bijvoorbeeld in het kader van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van Arcadis. Vandaar ook de toevoeging ‘foundation’ aan de naam KNHM.

onze adviseurs

Onze 400 adviseurs bestaan uit vrijwilligers en medewerkers van Arcadis. Wij werken vanuit provinciale en landelijke adviesteams. Je vindt ons dus door heel Nederland. Elk team beschikt over adviseurs met verschillende achtergronden en een krachtig netwerk dat ingezet kan worden om jouw initiatief beter en sneller te realiseren.

bureau bestuur

bureau

directie

 • Frank van Bussel

communicatie

 • Frederieke de Vries

secretariaat

 • Michaëla Brugman

arcadis & knhm mvo programma

 • Elske de Jong
 • Pauline Kamphorst

advies

 • Yvonne Rosloot
 • Pieter Rozema
 • Monique Melchers

participaties

 • Erik Arkesteijn
 • Saskia van Alphen

kern met pit & artcadia

 • Margje van Spaendonck
 • Wendy Muis

bestuur

Het bestuur van KNHM is verantwoordelijk voor het algehele beleid van de vereniging. Zij vergadert vier keer per jaar. In het bestuur hebben zitting:

 • Annemarie Jorritsma (voorzitter)
 • Marc Muntinga (penningmeester)
 • Harry Draai (secretaris)
 • Jan Willem Nieuwenhuys (bestuurslid)
 • Harm Albert Zanting (bestuurslid)
 • Gerrit Breeman (bestuurslid)

samenwerking met arcadis

Jouw initiatief is uniek en verdient de beste begeleiding. Zo’n 200 adviseurs van KNHM staan klaar om jou te ondersteunen. Dit doen ze op vrijwillige basis. Daarnaast kunnen we ook expertise inzetten van het advies- en ingenieursbureau Arcadis.

van business case tot ontwerp

Concreet betekent dit dat Arcadis-medewerkers samen met ons jouw initiatief adviseren. Arcadis-medewerkers doen dit kosteloos. Op die manier geeft het bedrijf invulling aan haar maatschappelijke betrokkenheid. Denk hierbij aan het opstellen van een business case voor lokale duurzame energie, ontwerpen van een stadspark of het organiseren van een kennismiddag over bevolkingskrimp.

over arcadis

Arcadis is een design- en consultancy bureau voor de natuurlijke en gebouwde leefomgeving. Wereldwijd werken er 27.000 mensen voor Arcadis. Van de 2.500 medewerkers in Nederland, zijn jaarlijks zo’n 200 mensen betrokken bij de samenwerking met KNHM.