Oude basisschool Castenray herbergt nu senioren

Een project met alleen maar winnaars: in het Limburgse Castenray hebben enthousiaste buurtgenoten zich ingezet om het oude schoolgebouw om te bouwen tot een ontmoetingsruimte en vijf appartementen voor hun oudere inwoners. Op 13 juli namen de vijf dolgelukkige senioren hun sleutel in ontvangst.

Jep Fleurkens (84), een van de bewoners vertelt: “Ik ben er heel erg blij mee, want ik heb er altijd naar uitgekeken om weer terug te komen naar Castenray.” Fleurkens was noodgedwongen verhuisd naar Horst, waar hij zich niet thuis voelde. “Ik was liever niet weggegaan, maar het kon niet anders. Maar nu kan ik weer terug waar iedereen mij kent. Hier wil ik eeuwig blijven wonen!”

Het project is een initiatief van Bert Arts, voorzitter van de dorpsraad en de inwoners van Castenray. Zij kregen steun vanuit de gemeente, de provincie en omliggende bedrijven: “Nu kunnen we ouderen die hulp nodig hebben, maar toch graag zelfstandig in Castenray willen blijven wonen, huisvesting in het dorp bieden. En wat mij echt deugd deed: tijdens de verbouwing zijn er zoveel vrijwilligers geweest die hebben geholpen om er iets moois van te maken.”

KNHM & Arcadis helpen bij de buitenomgeving
Bij het maken van de plannen kregen de bewoners hulp van KNHM en Arcadis Nederland. Leonieke Heldens van Arcadis ontwerpt de tuin: “De uitdaging hier is om van het grote open schoolplein een tuin te maken met fijne intieme plekken voor de bewoners.” De buitenomgeving rond de oude school was bij de opening nog niet klaar, maar het belooft iets bijzonders te worden.

Opening Residence de Stek

Leegstaande schoolgebouwen in de gemeente Venray krijgen op verzoek van de dorpsraad een nieuwe invulling. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de mogelijkheden voor woningen speciaal voor inwoners met een lichte zorgbehoefte. Wethouder Jan Loonen is dan ook erg content met het project. Hij vertelt: “Niet alleen vanwege de mooie invulling voor deze locatie. Maar vooral ook omdat het plan voor de seniorenwoningen uit het dorp zelf komt.” 

Inspiratie voor andere dorpen
Het Castenrayse plan voor seniorenwoningen in het oude schoolgebouw krijgt mogelijk ook navolging in Veulen en Vredepeel. De dorpen bekijken of het plan te kopiëren valt voor hun kern. Bert Arts en de andere initiatiefnemers hebben hiervoor al een draaiboek opgesteld met al hun ervaringen. Zo zorgt één project in Castenray voor heel veel inspiratie!

Bron: De Limburger