Dossier verduurzaam je ontmoetingsplek

Van dorpshuis tot broedplaats en van kinderboerderij tot kleinschalig wooninitiatief: de fysieke ontmoetingsplek vormt voor veel bewonersinitiatieven een cruciaal onderdeel van hun verdienmodel. Vaak zijn het oudere gebouwen die slecht geïsoleerd zijn met ouderwetse verwarming- en koelingsinstallaties. Veel van hen hebben nu een serieuze uitdaging om met de huidige energieprijzen de exploitatie gezond te houden.

In dit themadossier kun je, naast kennis, inspiratie opdoen en verhalen lezen van ontmoetingsplekken die bezig zijn met het duurzaam inrichten van hun plek, inclusief hoe ze willen besparen op de energiekosten.

hotel-buiten

‘We kijken echt naar het hele plaatje’

Hoe kunnen we als bewonersinitiatief profiteren van het recyclen van grondstoffen en bouwmaterialen? Wat komt er kijken bij de overschakeling naar een gasloze energievoorziening en wat zijn de mogelijkheden om rondom ons pand iets te doen aan klimaatadaptatie? Het is slechts een kleine greep uit de vele vragen die voorbij komen tijdens de duurzaamheidsscan.

Dingena Verkerk van Arcadis legt uit hoe de verduurzamingscan werkt

‘Deze scan komt voor ons als geroepen’

Tijdens de duurzaamheidsscan brengen Arcadis-adviseurs samen met bewonersinitiatieven in kaart wat de mogelijkheden zijn om hun pand te verduurzamen. Duurzaamheidsadviseur Larissa Huigen streek voor de scan neer bij de Broedmachine in Beverwijk. ‘Er valt hier op het gebied van duurzaamheid nog heel veel te winnen.’

dsc_1507

Dorps- en buurthuizen in problemen door gestegen energielasten

Ruim 70% van alle dorps- en buurthuizen komt in de financiële problemen door de gestegen energielasten. Dat is de belangrijkste conclusie van een enquête die de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) en LSA bewoners uitvoerden onder hun achterban.

piggy-bank-1510525_1920

Top 5 bezuinigingsmaatregelen

Als je gaat nadenken over maatregelen om je buurthuis, wijkbedrijf of ontmoetingsplek te verduurzamen, lijkt het misschien alsof je direct veel geld en tijd moet uittrekken. Toch is er met een paar relatief eenvoudige handelingen ook al winst te behalen. We hebben 5 snelle bezuinigingsmaatregelen voor je op een rijtje gezet.

De broedmachine in Beverwijk

Rijk gaat gestegen energielasten buurthuizen compenseren

Het ministerie van BZK heeft bekend gemaakt dat er extra geld komt voor de buurthuizen om de enorm gestegen energielasten te compenseren. Dat geeft op termijn meer lucht aan de duizenden ontmoetingsplekken in Nederland. Dat is hard nodig, bleek uit het onderzoek van LVKK en LSA Bewoners. Daaruit kwam naar voren dat ruim 70% van de buurt- en dorpshuizen financieel in de problemen komt en dat de stijging van de energielasten gemiddeld 113% bedraagt.